Žiroskop

Projekt Žiroskop nastao je iz potrebe rješavanja problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve izvaninstitucionalne aktere u kulturi, odnosno za svrhu ima razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice, Omladinskog kulturnog centra Palach i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ovo partnerstvo fokus stavlja na uspostavu zajedničkog upravljanja ovim prostorima što uključuje razvoj modela upravljanja, uspostavljanje procedura uključivanja svih aktera u kulturi grada i povećanu participaciju građana u kulturnim aktivnostima, uključujući i njihovo programiranje. Projekt doprinosi razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave za sudioničko upravljanje, jačanju socijalnog dijaloga kojemu je svrha kvalitetnije upravljanje i uključivanju građana u upravljanje javnim resursima.
Kroz projekt će se realizirati nekoliko obrazovnih programa i aktivnosti koje uključuju radionice, predavanja, kulturno-umjetničke produkcije i edukacije te uspostavu prvog riječkog community radija „Radio Roža“.

Molekula – Razvijanje platforme i podrške nezavisnoj kulturi u centru

Savez udruga Molekula u 2020 gdini kroz program “Molekula – Razvijanje platforme i podrške Nezavisnoj kulturi u centru ” narednom programu nastavlja sa provedbom primarnih aktivnosti i djelovanjem. Primarna aktivnost Saveza je ostvarivanje prostorne podrške nezavisnoj kulturnoj sceni u Rijeci kroz upravljanje dvaju najvećih prostora za takve vrste aktivnosti : Filodrammatica I OKC Palach. Također, nadovezajući se na primarnu aktivnost Saveza od listopada 2018 godine članice Saveza, Savez I Grad Rijeka unutar europskog projekta “Kultura u centru” provode projekt Žiroskop koji radi na uspostavljanju modela upravljanja prostorima Filodrammatice I OKC Palacha kako bi dugoročno iste prostore osigurali I poboljšali za aktivnosti cjeloukupne nezavisne kulturne scene u Rijeci. Nastaviti će sa radom pružanja logističke potpore umjetnicima, akterima ili organizacijama nezavisne kulturne scene, zalagati se za poboljšanja i proširenja prostornih kapaciteta te omogućiti potrebnu tehničku opremljenost u realizaciji programa. U sklopu projekta europska prijestolnica kulture 2020., Savez će proširiti svoje djelovanje tako da će se zalagati za podrobniju uključenost aktera nezavisne kulturne scene i prostorno/logisticki podržati samo provođenje programa Europske prijestonice kulture

Voditelj projekta: Drugo more
Partneri: Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock, Udruga Prostor plus i Grad Rijeka

Projekt „Žiroskop – Civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci“ financiran je u okviru poziva Kultura u centru – potpora javno-civilnog partnerstva u kulturi, UP.04.2.1.04.0078 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.
Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.053.687,26 kuna i sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH u iznosu od 362.415,40 kuna.
Posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Razdoblje provedbe projekta je od 29.10.2018. do 29.10.2020.

Skip to content