OKC Palach

O.K.C. Palach je klub u programskom upravljanju SUM-a, osnovan s jednostavnom misijom razvoja kulturne scene grada Rijeke i osnaživanja prostorne dostupnosti za provedbu žanrovski neograničenih glazbenih programa, studentskih radova suvremene umjetnosti, filmskih ciklusa, političkog aktivizma te afirmacije nužnosti drugačijega pristupa organizaciji koja se temelji na dostupnosti, ravnopravnosti, jednakim mogućnostima kako za udruge koje čine Savez, tako i za ostale korisnike Palacha koji žele ostvariti zamišljeno unutar klupskih prostorija.

Odlučili smo naziv prostora vratiti korak unatrag, razmišljajući o revolucionarnom duhu 1968. kada klub otvara svoja vrata pod imenom kojega i danas poznajemo i prema vremenu kada u Rijeci nije postojao niti jedan kulturni centar usmjeren prema razvoju kvalitetnijeg programa za mlade, studentsku populaciju i razne subkulture koje upravo Palach prepoznaju kao mjesto izlaska. Danas, nalazimo se u situaciji razvoja prostora u kojem se moguće na jednostavan način kreativno izraziti, pronalazeći smisao u konzumaciji sadržaja i osluškivanju različitosti zvuka, stvarajući alternativu dominirajućim praksama koje su nažalost sve prisutnije unutar klupskih programa kojima je primarni cilj ostvarivanje profita. Sada ćemo kroz koordinaciju udruga unutar SUM-a, pokušati spojiti nezavisnu i studentsku kulturu, uzajamno se pomažući pri izgradnji snažnijega prostora u kojem će svim zainteresiranima bez zadrške biti moguće ostvariti zamišljeno, uz minimalnu naknadu i profesionalnu koordinaciju radeći na svim relevantnim kulturnim zbivanjima Rijeke u zadnjih desetak godina.

U prostoru se nalazi  SKC galerija (galerija Studentskog kulturnog centra) koja aktivno radi na vidljivosti studentske umjetnosti, u kojoj studenti održavaju svoje prve samostalne i skupne izložbe. U sklopu galerije nalazi se Sitotisak studio koji se koristi za edukacijske programe mladih i zainteresiranih građana. 

U sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci” udruga Ri Rock pokrenula je 2019. godine prvi riječki radio zajednice Radio Roža u kojem građani i različiti akteri razvijaju i kreiraju radijski program.  
Ukupna površina: 709m2

Vrste programa:

  • Javni programi (glazbeni programi svih oblika, izvedbeno-scenske intervencije, javne tribine, konferencije, predavanja, filmske i književne manifestacije)
  • Radionice (manje grupe korisnika, zatvoreni simpoziji)
  • Razvoj produkcije (probe, istraživanja, razvoj projektnih aplikacija)
  • Prezentacije (konferencije, javne prezentacije udruga/organizacija)
  • Sastanci (organizacija civilnog društva, udruga, studentskih udruga)

 

Prostorna podjela:

  • koncertna dvorana 1, 80.9m2 (kapacitet: stajanje 200//sjedenje 50)
  • koncertna dvorana 2, 114,5m2 (kapacitet: stajanje 300//sjedenje 80)
  • galerija S.K.C., izložbeni prostor + multifunkcionalna dvorana, 110.7m2 (kapacitet: stajanje 120//sjedenje 50)

Autorica fotografija: Mara Prpić

Skip to content